Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Αλέξάνδρεια

























































Μόνο και μόνο η θέα των διοδίων της Αλεξάνδρειας, με την Ελληνική επιγραφή να δεσπόζει με γέμισε με συγκίνηση. Περίπου 250 km μακριά από το Κάιρο ακόμα και σήμερα παραμένει η ομορφότερη Αιγυπτιακή πόλη. Δεν είναι τυχαίο που τα αγαπημένα παλάτια του Φαρούκ βρίσκονται εκεί και τα χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα ο Μουμπάρακ σαν εξωχική κατοικία.

Το ελληνικό στοιχείο έντονο παντού. Ακόμα και σήμερα σε δρόμους και μαγαζία θα δει κανεις αρκετές ελληνικές επιγραφες. Πατρίδα μεγάλων ευεργετών του έθνους, όπως ο Αβέρωφ και ο Μπενάκης αλλά και συγγραφέων, καλλιτεχνών & προσωπικοτήτων όπως ο Καβάφης, ο Ιόλας, ο Ντεμις Ρούσσος ο Παρθένης κτλ...

Στην Αλεξάνδρεια υπάρχει το παλαιό και το νέο Πατριαρχείο, με τον Πατριάρχη να είναι δεύτερος στα πρεσβεία των πατριαρχών μετά τον Οικουμεικό και να κατέχει το λαμπρότατο τίτλο «Πάπας και Πατριάρχης της μεγάλης πόλεως Αλεξανδρείας, Λιβύης, Πενταπόλεως, Αιθιοπίας, πάσης γης Αιγύπτου και πάσης Αφρικής, Πατήρ Πατέρων, Ποιμήν Ποιμένων, Αρχιερεύς Αρχιερέων, τρίτος και δέκατος των Αποστόλων και Κριτής της Οικουμένης». Το τελευταίο το αντέγραψα από την βικιπαίδια μιας και απόρησα με τον ξεναγό που το θυμόταν απέξω... Εγώ μέχρι το Πάπας έφτασα... :-)

Επιβάλεται να επισκεφτείτε την πανέμορφη και μοντέρνα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας που βρίσκεται κοντά στην τοποθεσία τις αρχαίας. Ενδιαφέρον το γεγονός οτι το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και αριθμεί πάνω από 8.5 εκ τόμους...

Ολοκληρώνοντας θα συνοψίσω λέγοντας πως αυτό το ταξίδι θα μου μείνει αξέχαστο και αφήνω ανοιχτούς λογαριασμούς για να ξαναεπισκευτώ την Αίγυτπο για περισσότερες μέρες. Μερικά tips για τους μελλοντικούς επισκέπτες:

  1. Έχετε μαζί χαπάκια για στομαχικές διαταραχές... Αχρείαστα να είναι
  2. Νερό μόνο εμφιαλομένο ακόμα και για πλύσιμο στα δόντια...
  3. Μπείτε σε ταξί, όπως και δήποτε και μην ξεχάσετε οτι πρέπει να παζαρέψετε την τιμή.
  4. Τα ωραία μέρη στο Κάιρο, είναι αυτά που δεν θα σας πάει το group :-) . Για όσους πιστεύουν πως το να γεμίζεις παραστάσεις δεν είναι μόνο αξιοθέατα...
  5. Δοκιμάστε τα απίθανα σιροπιαστά γλυκά και τα διάφορα είδη κεμπάπ
  6. Κρουαζιέρα στο Νείλο είναι must. Καλή λύση είναι τα ποταμόπλοια που προσφέρουν και πρόγραμμα φολκλορ.
  7. Αν μπορείτε προτιμίστε τα 5* LUX από τα 5* . Η διαφορά στο Marriot που μέναμε, με το Pyramisa που έμενε το άλλο μισό group ήταν εμφανής σε όλους τους τομείς.

1 σχόλιο:

Σίσσυ είπε...

Τέλεια!!! Κοίτα να τα θυμάσαι όλα αυτά όταν θα σε πάρω για οδηγίες!:) Από ζέστη αλήθεια πως τα πήγατε; Α! Και να υποθέσω πως έλιωσες να τρως κεμπάπ; ε;ε;ε;:) Πολλά φιλιά!